The Official Global GPS Cache Hunt Site

Verreweg de meeste geocaches zijn gepubliceerd bij de Amerikaanse website GeoCaching.com (GC.com). GC.com is eigendom van het bedrijf Groundspeak, dat in 2000 werd opgericht door Jeremy Irish. Jeremy beheerde destijds de webshop van Sunrise Identity, Amerika's grootste leverancier van relatiegeschenken. Nadat hij geocaching bij toeval had ontdekt op internet, zag Jeremy direct kansen om munt te slaan uit een spel dat draait om het ruilen van hebbedingetjes.

Jeremy bouwde een website die hij 'geocaching.com' noemde en creëerde met een combinatie van een webshop en een database een eigen markt voor geocaching merchandise. Door de voortvarende commerciële aanpak van Jeremy groeide geocaching.com uit tot de meest populaire website voor geocachers.

www.geocaching.comGeocaching is een variant van het spel Letterboxing. Meer over de oorsprong en de geschiedenis van het spel kun je lezen in het artikel 'Van Mailbox tot MetaCaching'. De eerste stash werd begin mei 2000 door David Ulmer gepubliceerd in een nieuwsgroep over satellietnavigatie. In dezelfde maand bedacht Matt Stum de naam 'geocaching' en bouwde Mike Teague, vinder van de eerste geocache en plaatser van caches 2 en 3, de eerste geocaching-website.

Een geocaching-database ...
Jeremy Irish ontdekte geocaching en de website van Mike Teague toen hij als webshop-beheerder werkte bij Sunrise Identity. Sunrise Identity is een leverancier van bedrukte merchandise en Jeremy zag mogelijkheden om geocaching-artikelen in de markt te zetten. Om klanten te werven en aan zijn webshop te binden besloot hij een geocaching-database op te zetten. Hiervoor benaderde hij Mike Teague en op 2 september 2000 werd de nog bescheiden verzameling geocaches opgenomen in de kersverse database van GC.com. Tevens stelde Jeremy voor alle letterboxes toe te voegen, maar dat stuitte op verzet bij het gevestigde Letterboxing.org. Wel integreerde Jeremy spel-elementen van Letterboxing in Geocaching: zo stond de reizende letterbox ofwel 'Cuckoo' (koekoek) model voor de hitchhiker en de Travel Bug (TB).

... met bijbehorende webshop
Op 19 december 2000 peilde Jeremy in de nieuwsgroep de belangstelling voor bedrukte geocaching-artikelen, zoals T-shirts en petjes en niet lang daarna was de Groundspeak webshop een feit. Jeremy kreeg betaald verlof bij Sunrise Identity om zich volledig aan GC.com te kunnen wijden. Toen de site na een jaar een commercieel succes bleek kreeg Jeremy versterking van zijn Sunrise-collega's Elias Alvord (ICT) en Bryan Roth (marketing). Het is vooral de verdienste van het commerciële 'brein' Bryan Roth dat tegenwoordig vele tientallen werknemers van Groundspeak en honderden eigenaren van aan Groundspeak gelieerde webwinkels een goed belegde boterham verdienen met het verkopen van geocaching-prullaria. Het assortiment van Groundspeak, afkomstig van Sunrise Identity, is enorm. Wie zijn hond of auto door geocachers wil laten ontdekken kan bij Groundspeak terecht voor een speciale halsband of autosticker.

Regels, richtlijnen en reviewers
Om de drempel tot het spel geocaching en de webshop zo laag mogelijk te houden kent geocaching volgens GC.com weinig regels. De 'guidelines' of richtlijnen zijn vooral bedoeld om te voorkomen dat Groundspeak bij ongevallen juridisch aansprakelijk kan worden gesteld en conflicten ontstaan met grondeigenaren (toestemmingsregel) en tussen cacheplaatsers onderling (afstandsregel). Wereldwijd zien 'reviewers' er op toe dat de richtlijnen worden nageleefd. Zij doen dit werk op vrijwillige basis, zodat de opbrengsten van de webshop geheel ten goede komen aan het management en de medewerkers van Groundspeak. Reviewers hebben een grote vrijheid om invulling te geven aan hun functie. Zo toetsen Nederlandse reviewers niet alleen nieuwe caches aan de richtlijnen van GC.com, ze bedenken ook eigen regels en kunnen bijvoorbeeld eigenmachtig caches archiveren als zij dit nodig achten in het algemeen belang.

Alles is een geocache
Elk object dat een mogelijkheid biedt tot loggen en voldoet aan de richtlijnen voor plaatsing wordt door de reviewers aangemerkt als geocache en toegelaten tot de database. Volgens Groundspeak is alles een geocache en is iedereen geocacher. In het streven naar een grote afzetmarkt voor geocaching-artikelen gaat kwantiteit boven kwaliteit. Je kunt op talloze manieren aan geocaching doen. Je hoeft geen caches meer te zoeken op afgelegen locaties in natuurgebieden. Ook op parkeerplaatsen langs de snelweg en in kruiwagens van voortuinkabouters valt tegenwoordig genoeg te ontdekken. En wat is er nu gezelliger dan na het loggen van een voortuincache de coincollectie van de cache-owner te bewonderen onder het genot van een kop koffie en een koekje? Geocaching verbroedert, ook tijdens de vele events waar de gelegenheidscaches van hand tot hand gaan.

Voor elk wat wils
Geocaching volgens GC.com biedt voor elk wat wils. Beschouw je het spel graag als een wedstrijd waarbij elke vondst telt als een punt? Niets staat je in de weg om honderden traditionals op een rij te leggen zodat medespelers veel en gemakkelijk kunnen scoren. Ligt je hart bij het klassieke geocachen en zoek je liever een hele dag in de bossen naar een goedgevulde container, dan kun je bij GC.com een mooie multicache uitkiezen. Commercie, marktwerking en een minimum aan regels en voorschriften hebben geocaching gemaakt tot een laagdrempelig familiespel, waar duizenden Nederlandse gezinnen elk weekend op hun eigen manier veel plezier aan beleven.

Amerikaanse moedersite: www.geocaching.com. Nederlandse 'dochter'site: www.geocaching.nl.
Actieve bezoekers Niet ingelogd, Log in