Een cache is als een boek ...

... en als plaatser ben jij de auteur van een belevenis, die hopelijk door velen zal worden gedeeld. De cachepagina is de eerste bladzijde en elk logje maakt het boek dikker. Geef (be)zoekers iets om over te schrijven. Maak werk van je geocache en zorg dat het boek een bestseller wordt die andere plaatsers zal inspireren.

Tips voor het maken en publiceren van je eerste geocacheDus je wilt nu zelf wel eens een cache gaan maken en publiceren? Een prima idee! Ook geocaching is immers een kwestie van geven en nemen. Als plaatser kun je minstens zoveel plezier aan het spel beleven dan als zoeker en vinder. Maar … denk niet te licht over het maken van een geocache. Er komt meer bij kijken dan je wellicht in eerste instantie zult vermoeden. Met dit artikel willen we je op weg helpen en je enkele tips geven om een geocache te maken die veel lovende logjes zal opleveren.

De eerste tip is meteen de belangrijkste: doe ervaring op voordat je zelf een cache gaat plaatsen. Zoek en vind enkele tientallen caches en laat je inspireren door het vernuft van ervaren medespelers. Geocachen leer je in de praktijk en pas na het vinden van een flink aantal leuke en minder leuke caches zul je zelf een cache kunnen maken die iets toevoegt en door andere cachers wordt gewaardeerd.

Medecachers moeten natuurlijk wel weten dat jouw cache bestaat en hoe ze hem kunnen vinden. Je kunt deze informatie op een eigen website zetten en reclame gaan maken in nieuwsgroepen en op forums, maar je bereikt een groter publiek door de cache te publiceren bij één of meerdere geocaching-sites. De cache wordt dan ook automatisch opgenomen in de metabase van MetaCaching.nl en op de kaart gezet die het meest complete overzicht biedt van geocaches in Nederland.

Besluit je om jouw geocache niet in eigen beheer te publiceren, maar gebruik te maken van de 'prikborden' van één of meerdere geocaching-sites, dan zal de cache moeten voldoen aan de regels van de betreffende sites. Meestal zijn dat heel begrijpelijke regels, opgesteld met het oog op veiligheid, in aanvulling op andere 'regels van het gezonde verstand'. Stel je wel van deze regels en richtlijnen op de hoogte voordat je een cache gaat maken. Daarmee voorkom je teleurstellingen en vertragingen bij het goedkeuren en publiceren van een geocache. Oriënteer je bij verschillende geocaching-sites, ook al ben je vast van plan om slechts bij één site te publiceren. Je zult ontdekken dat weliswaar overal beperkingen gelden, maar vooral dat er zeer veel en vaak heel verrassende mogelijkheden zijn om jouw cache aan de wereld te presenteren.

Het kiezen van een locatie
Bij geocaching gaat het om locaties: mooie of bijzondere plekjes die je met anderen wilt delen in de vorm van een spel. Iedereen kent bijzondere plekjes in zijn of haar omgeving. Misschien zijn de locaties niet bijzonder genoeg om te worden vermeld in de folder van de plaatselijke VVV, maar er zijn overal plekjes waarvan medecachers zullen zeggen: "Gôh, toch leuk dat ik hier ben geweest!". Bijna elke plek heeft een geschiedenis en een bestemming. Mogelijk heeft de locatie voor jou een bijzondere betekenis en kun je een verhaal vertellen dat medecachers zal boeien. Vinders van jouw cache zullen hun waardering of afkeuring uitspreken in hun logjes. Geef ze iets om (positief) over te schrijven.Misschien ken je de locatie al jaren, maar probeer er eens met een frisse blik naar te kijken. Ter plekke, maar eventueel ook thuis op de computer in Google Earth. Kan er in de omgeving misschien een wandeling worden uitgezet? Is er gelegenheid de cache zodanig te verstoppen, dat deze niet toevallig door wandelaars kan worden gevonden? Kunnen medecachers er ongestoord zoeken en loggen of moeten zij continu op hun hoede zijn voor argeloze wandelaars? Ligt er glas of zwerfvuil? Worden er honden uitgelaten die de cache tevoorschijn kunnen snuffelen. Is er een hangplek van jongeren in de buurt? Kortom: kies een rustige, ietwat afgelegen en bij voorkeur verscholen plek om te voorkomen dat de cache wordt vernield of spoorloos verdwijnt.

Vermijd plaatsen waar het zoeken gevaar oplevert, zoals (snel)wegen en spoorlijnen, en plekken waar een cache aanstoot kan geven (begraaf- en gedenkplaatsen). Mijd ook plekken waar een geocache voor misverstanden kan zorgen. Bedenk dat zo’n geheimzinnige kist bij toevallige vinders alarmbellen kan doen rinkelen. Je wilt vast niet dat de snelweg wordt afgesloten omdat bij een viaduct een verdachte kist is aangetroffen, zeker als de eigenaar van het object eenvoudig kan worden achterhaald.

Voel jij je op de gekozen locatie te gast? Als het om een landgoed of recreatiepark gaat vast wel. In dat geval kun je overwegen om aan de gastheer of terreinbeheerder toestemming te vragen om de cache te mogen plaatsen. Bij sommige geocaching-sites is toestemming van de landeigenaar zelfs vereist. Ook kunnen er regels gelden voor minimum-afstanden tussen geocaches en is de door jou gekozen locatie mogelijk al 'bezet'. De kaart van MetaCaching.nl is de beste manier om na te gaan of er andere geocaches in de buurt liggen. Blijkt dat het geval, neem dan contact op met de eigenaar van de naburige cache en bespreek je plannen om te voorkomen dat er ruzies of misverstanden ontstaan. Vaak kun je routes combineren en/of samen iets moois maken.

De cachebeschrijving
Voor het maken van de webpagina waarop jij anderen uitdaagt om jouw cache te vinden moet je meestal wat onderzoek verrichten. Verzamel informatie over de locatie en (de historie van) het gebied en verwerk deze in de aanwijzingen om de cache te traceren. Eventueel kun je medecachers vooraf wat huiswerk laten doen zodat zij goed geïnformeerd aan de speurtocht beginnen en daardoor dubbel genieten van de omgeving en/of de cachelocatie.

Gaat het om een multicache, zet dan een mooie wandelroute uit waarbij je medecachers onderweg laat zoeken naar aanwijzingen om hun tocht te vervolgen. Maak creatief gebruik van cijfers en letters op borden, omgevingskenmerken (het aantal stammen van de berk op de kruising), verstop mini-caches (jam- of kruidenpotjes) en/of breng (duurzame) schildjes met vervolgcoördinaten aan op hekken en wandelpaaltjes. Maak eventuele opdrachten en berekeningen niet nodeloos ingewikkeld. Geocachen is geen puzzelen. Doseer het aantal aanwijzingen zorgvuldig en zorg dat er voldoende afstand ligt tussen de verschillende waypoints. Etappes van een halve kilometer zijn ideaal.

Vermeld op de cachepagina eventueel ook een 'hint' om de cache te vinden, vooral als de container goed of op een minder markante plek is verstopt. Daarmee voorkom je dat medecachers, die de cache niet direct kunnen vinden, de omgeving om gaan woelen, waardoor er niet alleen schade wordt aangericht in de natuur, maar het voor volgende cachers ook lastiger of minder leuk wordt om de cache te zoeken.

De container
Een geocache is een waterdichte container met hebbedingetjes om te ruilen en een logboek om de transactie vast te leggen. Er zijn containers in allerlei soorten en maten. Soms gelden er bepaalde minimum-afmetingen, dus steek je licht op bij de site waar je de cache wilt publiceren. Besluit je om de cache in eigen beheer te publiceren, bijvoorbeeld op Facebook, dan ben je uiteraard geheel vrij in de keuze van een container. Zorg echter dat deze er onschuldig uitziet. Munitiekisten zijn zeer geschikt als geocache omdat ze stevig, waterdicht en groen zijn. Verwijder dan wel de soms angstaanjagende opschriften en vervang deze door een mededeling als: Schatzoekspel! Ongevaarlijk!

Denk bij het maken of inkopen van ruilspulletjes ook aan kinderen, die samen met hun ouders cachen en het geweldig vinden om een goedgevulde schat aan te treffen. Stop geen voorwerpen in de cache die niet in kinderhanden thuishoren, zoals aanstekers of messen. Plaats ook geen etenswaren in de cache. Deze kunnen niet alleen bederven, maar ook dieren aantrekken die de cache opgraven en vernielen. De kunststof verpakking van voedsel of snoepgoed kan schade toebrengen aan de gezondheid van dieren.

Voeg naast de ruilartikelen en het logboek ook een zogenaamde 'stashnote' toe: een boodschap voor mensen die de cache per ongeluk vinden. Leg uit dat het om een spel gaat en vraag hen de cache weer goed te verbergen op de plaats waar hij is gevonden. Bij alle geocaching-sites kun je standaard stashnotes downloaden en vervolgens afdrukken.

Het is geen kunst een cache zodanig te verbergen dat deze niet of slechts moeilijk, na het afprikken van vele vierkante meters bodem, kan worden gevonden. Voorkom echter dat de omgeving wordt omgewoeld en verstoord. Kies een markante plek, die niet opvalt bij reguliere wandelaars, maar die door geocachers direct als een mogelijke verstopplaats wordt herkend. Begraaf de cache niet, maar dek deze toe met takken en bladeren tussen de wortels van een opvallende boom. Je kunt de cache ook verstoppen onder een boomstronk, steen of tegel of vermommen als een vogelhuisje, broedkastje of (gemeente)paaltje. Met het plaatsen van de cache is de kous echter niet af. Je blijft verantwoordelijk voor je creatie en dat betekent dat je de cache periodiek moet controleren en onderhouden.

Je merkt het: er komt veel bij kijken voordat je cache staat te pronken op het web en je tevreden achterover kunt leunen om de eerste logjes af te wachten. Met een goede voorbereiding en een beetje fantasie en gezond verstand zal jouw cache echter niet alleen snel worden goedgekeurd en gepubliceerd, maar ook tot in lengte van jaren blijven bestaan, tot groot plezier van generaties geocachers.
Actieve bezoekers Niet ingelogd, Log in