Elke cache een avontuur ...

QualityCaching.com, kortweg QC, is een onafhankelijke geocaching-website en  -database voor cachers die het spel op oorspronkelijke wijze willen spelen. Bij QC staan wandelen en natuurbeleving voorop en worden ervaringen gedeeld in lezenswaardige logjes op Internet.

QC is een initiatief van Nederlandstalige geocachers, die volgens Europese richtlijnen en kwaliteitsnormen vorm en inhoud willen geven aan het avontuurlijke oriëntatiespel geocaching.

QualityCaching.comQualityCaching.com (QC) is opgezet door en voor Nederlandstalige geocachers als alternatief voor de Amerikaanse websites en databases, waar wij als Europeanen geen enkele invloed op hebben. Bij het ontwerpen van QC is rekening gehouden met de wensen en voorstellen, die in de loop der jaren op de diverse fora zijn geuit. QC is tevens een proeftuin voor nieuwe vormen van geocaching. Zo is CloudCaching, de meest innovatieve manier van geocachen met een smartphone of tablet, bedacht en ontwikkeld door het QC team.

Cachepagina's en logjes van onbeperkte lengte
Er is geen limiet aan de hoeveelheid informatie die een cachebeschrijving kan bieden. Daarbij kan de essentiële informatie, nodig om de cache de vinden, worden gescheiden van aanvullende informatie over de waypoints en bezienswaardigheden onderweg. Ook het aantal karakters waaruit een logje kan bestaan is onbeperkt.

Selectiemogelijkheden
Geocachers kunnen caches uitzoeken door een maximale afstand tot hun woonplaats in te voeren, het type cache te vermelden en daarbij eventueel een gewenste fysieke en/of mentale moeilijksheidsgraad aan te geven. Andere selectiecriteria zijn:
 • afstand (lengte van de route)
 • caches van een bepaalde plaatser
 • wel of niet gevonden caches van een bepaalde cacher
 • waardering (rapportcijfer van de cache).
Loggen en waarderen
Tijdens het online loggen van een cache kan het tijdstip van de vondst worden vermeld, waardoor alle logjes in chronologische volgorde staan. Behalve in de tekst van het logje kan een vinder zijn of haar waardering ook uitdrukken door rapportcijfers te geven aan de cachepagina, de route (afwerking waypoints) en de uitvoering en verstopmethode van de container. De gemiddelde waardering is een selectiecriterium bij het uitzoeken van caches.

Geïntegreerde FTF-administratie
Tijdens het loggen kan een eerste vinder een Eerste Vondst (Evo) claimen. Evo's worden automatisch bijgehouden in het Evo-klassement. Als meerdere teams tegelijk een cache als eerste vinden, kan elk van de teamleden een Evo claimen.

Competitiemogelijkheden en statistieken
Cachers die het spel in wedstrijdverband willen spelen kunnen zich met elkaar meten op grond van:
 • aantal gevonden caches
 • aantal geplaatste caches
 • fysieke score
 • mentale score
 • aantal gewandelde kilometers
 • aantal Evo's.
Bovendien wordt van elke geocacher de Prestatie Index of PI bepaald, een samengesteld gewogen gemiddelde van bovengenoemde factoren, aangevuld met een analyse van de logjes die door de geocacher zijn geschreven. De aanvoerder van het PI-klassement onderscheidt zich dus door:
 • een avontuurlijke inslag (gekozen cachetypen)
 • prestatiedrang (fysieke en mentale score)
 • inzet (gevonden en geplaatste caches)
 • creativiteit (kenmerken van geplaatste caches)
 • communicatieve vaardigheden (lengte en samenstelling van logjes).
Geocachers die het spel absoluut niet als een competitie beschouwen kunnen dat in hun profiel aangeven. Hun naam komt dan niet voor in statistische overzichten en zij worden ook nergens ongevraagd met wedstrijd-elementen geconfronteerd.

Borgen van kwaliteit
Een cache wordt gepubliceerd nadat een keurmeester heeft gecontroleerd of de cache met zorg is gemaakt en een mooie of bijzondere locatie of omgeving als onderwerp heeft. Bij plaatsing in natuurgebieden is altijd toestemming van de beherende organisatie vereist. Cursussen blindtypen Trainingen blindtypen

Informatie en voorlichting
Om leden te informeren over geocaching in het algemeen en de mogelijkheden van de website in het bijzonder heeft QC een Leestafel ingericht en verschijnt maandelijks een nieuwsbrief: de QCourant.

Vragen?
Op de meest voorkomende vragen over QualityCaching vind je een antwoord in de FAQC.
Actieve bezoekers Niet ingelogd, Log in