Welkom bij MetaCaching.nl! Wil je profiteren van alle functies en faciliteiten, dan alsjeblieft Aanmelden of Registreren.

Notificatie

Icon
Error

Kies het GPS-zoekspel dat bij je past
GeoWolf
#1 Gepost : maandag 2 december 2013 20:59:15(UTC)
GeoWolf

Rang: Administration

Groep: Administratie, Geregistreerd, MC Lid, Keurmeester
Lid sinds: 22-2-2009(UTC)
Berichten: 394
Man
Locatie: Nuenen

Bedankjes: 2
Werd 4 maal bedankt in 3 bijdrage(n)

Via internet worden diverse zoek- en oriëntatiespelletjes gespeeld die veel op elkaar lijken en daarom nogal eens worden verward. Dat leidt regelmatig tot misverstanden en felle discussies op het forum. Deze toelichting is een poging duidelijkheid te scheppen en je te helpen bij het kiezen van het spel dat het beste bij jou past.

Letterboxing
Letterboxing is de moeder van alle zoekspelletjes waarbij het gaat om het vinden van een verborgen container met een logboek. Letterboxing is in 1855 ontstaan in Engeland en is dus veruit het oudste spel. Letterboxes werden opgespoord aan de hand van 'clues' (aanwijzingen) die spelers aan elkaar doorgaven en/of publiceerden in speciale catalogi. Tegenwoordig zijn er ook websites waar 'clues' worden gepubliceerd. Een clue kan van alles zijn: een raadsel, een puzzel, een routebeschrijving of aanwijzingen om de letterbox te vinden met een kompas of een GPSr.

In de eerste letterboxes lieten vinders aan zichzelf geadresseerde briefkaarten achter, die door volgende vinders in hun woonplaats werden gepost (vanwege het poststempel). Vandaar de naam letterbox (brievenbus). Later werd een log- of stempelboek toegevoegd. Elke letterbox heeft een eigen stempel en een stempelboek. Een vinder zet zijn stempel in het stempelboek van de letterbox en plaatst het stempel van de letterbox in een persoonlijke stempelboek. Stempels en stempelboeken zijn vaak ware kunstwerken. Kijk voor meer informatie op één van de vele letterboxing-sites, bijvoorbeeld http://www.letterboxing.org

In Frankrijk is letterboxing het meest populaire outdoor-zoekspel en bekend als 'cistique': http://www.cistes.net/

Geocaching
Toen kort na de eeuwwisseling het GPS navigatiesysteem werd vrijgegeven bedachten enkele leden van een internet-nieuwsgroep voor satellietnavigatie een technische variant op letterboxing, die zij geocaching noemden. 'Cache' duidt op de caches die in de Amerikaanse pionierstijd in de wildernis waren verborgen en waar trappers en kolonisten voorraden en gereedschappen konden ruilen. De regel was: ruil wat je nodig hebt tegen wat je kunt missen en noteer in het logboek wie je bent en wat je hebt geruild. Een geocache onderscheidt zich dus van een letterbox door de aanwezigheid van ruilspullen: hebbedingetjes, die eerder praktisch, grappig of origineel zijn dan waardevol.

Geocaches worden opgespoord aan de hand van hun geografische coördinaten, die worden gepubliceerd op speciale websites, de zogenaamde 'listing services' (prikborden). Soms worden de coördinaten van een cache gegeven, maar vaak moeten ze worden bepaald door het oplossen van puzzels, raadsels of cryptische aanwijzingen. Een vinder ruilt een artikel uit de geocache voor een meegebracht voorwerp met minimaal dezelfde maar bij voorkeur een hogere waarde en noteert de transactie in het logboek. Het ruilen of wel handelen (trade) vormt de essentie van geocaching en onderscheidt het spel van andere outdoor-zoekspelletjes. In dit videofilmpje vult de bedenker van het spel de eerste geocache en legt hij uit wat de bedoeling is: http://www.youtube.com/watch?v=LMHZcgM11GU

Munzee
Een betrekkelijk nieuw zoekspel (2011) is munzee, waarbij met behulp van het GPS geen dozen worden gezocht, maar stickers voorzien van een QR-code (munzees). In eerste instantie werden codes gedrukt op muntjes (Duits: münzen), maar die werden al snel vervangen door (vochtbestendige) stickers. De QR-codes kunnen worden gescand met een smartphone die is voorzien van een speciaal programma. Een sticker levert een punt op en de score wordt automatisch bijgewerkt. In tegenstelling tot letterboxing en geocaching is munzee dus een echte wedstrijd, die draait om puntjes en statistieken. Het munzee-spelplatform, de website http://www.munzee.com, is ontworpen om een competitie te faciliteren. Munzee kent een grote toeloop van voormalige geocachers, die in wedstrijdverband punten willen verdienen met zoeken. Munzee voldoet in dat opzicht beter aan hun verwachtingen dan geocaching. Zie ook http://www.munzee.nl

Geocaching is een avontuurlijk oriëntatiespel, waarbij een speur- en ontdekkingstocht eindigt bij een container met artikelen die geruild kunnen worden. De meeste geocachers hebben zich echter niet of onvoldoende in het spel verdiept en kennen de bedoeling en de regels niet. Zij nemen aan dat het om wedstrijd gaat, waarbij punten worden verdiend met het vinden van caches. Uitvoering en locatie van de container zijn in hun ogen van ondergeschikt belang, zolang er maar een papiertje aanwezig is waarop zij hun naam kunnen noteren. En omdat er snel, simpel en vooral veel punten gescoord moeten worden ligt Nederland vol met potjes en kokertjes, die de echte geocaches langzaam maar zeker verdringen.

Toen datgene wat geocaching tot geocaching maakt, namelijk de cache met ruilspullen en de mogelijkheid tot 'trade', aan de kant werd geschoven en het alleen nog ging om het vinden van iets dat een puntje oplevert, ontstond feitelijk een nieuw spel, dat niet draait om avontuur en ontdekkingen, maar om statistieken. Optimaal is dat nieuwe spel echter niet, want hoewel de logkokertjes in lange rijen voor het oprapen liggen, moet voor het plaatsen van de kokertjes toestemming worden geregeld. Ook het bijschrijven van de punten is omslachtig, want daarvoor moet online minstens één teken worden ingevoerd in een tekstvak bedoeld voor het verslag van een avontuurlijke speurtocht. Lastig en tijdrovend, allemaal. Munzee biedt daarentegen een spelplatform waarop ongecompliceerd en zonder vertragingen en belemmeringen volop kan worden gescoord en vormt als zodanig een aantrekkelijk alternatief voor geocachers die vooral op pad gaan voor de statistieken.

Kies het spel dat bij je past
Omdat veel geocachers de oorsprong, bedoeling en regels van het spel geocaching niet kennen gaan zij er van uit dat die regels en bedoeling niet bestaan en dat iedereen kan cachen op zijn of haar eigen manier. Natuurlijk staat het iedereen vrij al dan niet in wedstrijdverband te zoeken naar potjes en kokertjes die punten opleveren, maar als datgene ontbreekt wat geocaching onderscheidt van andere zoekspelletjes, namelijk een container met ruilspullen, is er geen sprake van geocachen.

Kies het spel dat tegemoet komt aan jouw verwachtingen. Spreekt de bedoeling van de bedenker van het spel geocaching je aan, ga dan geocaches zoeken en neem spullen mee om te ruilen. Doe in een logje uitgebreid verslag van de speurtocht. Denk je er over zelf een cache te gaan leggen, lees dan voor nuttige tips het artikel http://www.metacaching.nl/info/plaatsen.aspx

Wil je slechts met je GPSr iets zoeken en vinden dat een puntje oplevert, ga dan munzeeën. Voor het plaatsen van een munzee is geen toestemming vereist en na het scannen van de QR-code met je smartphone wordt het puntje automatisch bijgeschreven. Ook is het spelplatform munzee.com helemaal ingericht voor het spelen van een wedstrijd, terwijl dat bij de meeste geocaching-websites niet het geval is.

Veel plezier met het spelen van het zoekspel dat het beste bij jou past!
Leden die dit onderwerp bekijken
Guest (2)
Spring naar forum  
Je kunt hier geen nieuwe berichten plaatsen.
Je kunt hier niet reageren op berichten.
Je kunt hier geen eigen berichten verwijderen.
Je kunt hier geen eigen berichten bewerken.
Je kunt hier geen enquêtes opstellen.
Je kunt hier geen enquêtes invullen.